Vänd på perspektivet

Malin Gustavsson, genusvetare på Ekvalita i Finland, förespråkar att vi bör lägga fokus på vi:et istället för på ”dom andra”. Det är just bland oss som är majoriteten och normen som förändringen behöver göras.

Malin Gustavsson Foto: Antti Lempiäinen/Yle

– Det är ju ganska bekvämt för oss som är normen, som vit eller som heterosexuell eller som kristen att fokusera på ”dom andra”. Men om man lägger normen i fokus, då faller ljuset på mig och på vilket sätt jag bidrar till att orättvisa och diskriminerings finns. Det kan ju kännas lite jobbigt för vissa, speciellt om en aldrig behövt vara självkritisk och fundera på sin maktposition som en del av en självklar norm, säger Malin Gustavsson.

I Sverige är det fortfarande vanligt att ha större fokus på ”dom andra”. Vi undrar till exempel varför det är så få kvinnor på de högsta positionerna i ett företag eller varför det saknas etniska minoriteter i organisationen.

– Om jag är en person som aldrig behövt fundera på mina privilegier, kan det här bytet av fokus kännas som en kalldusch. Jag kan känna mig kränkt och ifrågasatt, precis det som alla de som inte tillhör normen känner då fokus läggs på dem. Skillnaden är att vi som privilegierade behöver erkänna att det är vi som behöver förändras om vi vill bidra till mer rättvisa och inkludering, säger Malin Gustavsson.

Läs mer på Svenska Yle

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.