Vilka ord väljer du?

De ord vi väljer att använda kan exempelvis påverka textens budskap, hur vi upplever en situation, förstärka ojämlika normer eller bidra till ett mer inkluderande synsätt.

I veckan har media skrivit om Leo Lust, 18 år, som för tre år sedan skickade ett medborgarförslag* till Heby kommun, om att byta namn på ”särskolan”. Ordet förknippades med något negativt och namnet orsakade att en del elever blev mobbade.

Förslag på nya namn är skickade på remiss och om drygt ett år kommer man troligen att byta ut namnen. Utbildningsminister Anna Ekström säger till Aftonbladet:
– Regeringens utredare föreslår att de nya namnen ska bli ”anpassad grundskola” och ”anpassad gymnasieskola”, och att de ska börja gälla den 1 juli 2022.

Alfabetsbrickor som bildar orden Choose your words
Foto: Brett Jordan

Människa eller migrant?
Igår publicerade bland annat Göteborgs-Posten en nyhet från TT med rubriken ”Hundratals migranter** nödställda på Medelhavet”. Föreställ dig att det står ”människor” istället för ”migranter” när du läser texten nedan.

”Omkring 270 migranter i tre båtar befinner sig i nöd på Medelhavet, uppger migrantorganisationen Alarm Phone.

Båtarna, som lokaliserades i fredags, befinner sig i närheten av eller inom Italiens och Maltas så kallade sök- och räddningszoner. Hjälporganisationen Sea-Watch uppger att den vädjat till handelsfartyg i området att undsätta migranterna.

Enligt Alarm Phone har en av båtarna börjat ta in vatten, medan de omkring 100 migranterna på en av de andra båtarna uppges ha varit utan mat och vatten i 40 timmar.

Över 1 200 migranter omkom i fjol när de försökte nå Europa via Medelhavet, enligt FN:s migrationsorgan IOM. Sedan januari har omkring 300 migranter omkommit eller försvunnit på Medelhavet.”

Om TT hade valt att skriva människor istället för migranter, hur tror du att det hade påverkat läsupplevelsen?

Nyheten uppdaterades sent på kvällen när 160 av människorna äntligen räddades efter att ha drivit runt i båtar under flera dagar – och har nu rubriken ”Nödställda migranter räddade”.

Välj bort ordet ”kvinnlig”
Till sist vill jag tipsa om att inte lägga till ordet ”kvinnlig” när du ska prata eller skriva om till exempel chefer, entreprenörer eller fotbollsspelare.

När du använder ”kvinnlig chef/entreprenör/fotbollsspelare” bekräftar du att normen är en man och betonar att kvinnan är en avvikelse från den normen, vilket förstärker stereotypa föreställningar . Det fungerar alldeles utmärkt att endast skriva chef, entreprenör eller fotbollsspelare som titel även för kvinnor.

* Ett mer inkluderande ord  är invånarförslag, vilket allt fler kommuner använder.
** Migranter kallas människor som väljer att flytta, inte på grund av ett krig eller förföljelse, utan kanske för att få ett bättre liv genom ett nytt arbete eller en utbildning. Flyktingar kallas människor som flyr från väpnade konflikter eller förföljelse. Flyktingar kan inte återvända till sitt hemland i säkerhet, medan migranter inte möter sådana hinder. (Källa: UNHCR)

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.